Zelf auto importeren

Auto importeren? Wat moet je weten

Er zijn steeds meer Nederlanders die zelf ontdekken dat het financieel en qua aanbod heel aantrekkelijk is om in Duitsland voor een gebruikte auto te shoppen. Er staan veel meer auto’s te koop dan bij de Nederlandse autohandelaren en de prijs is hierdoor een stuk lager. Daar komt nog eens bij dat de Duitse occasions vaak zijn volgeladen met allerlei luxe extra’s zoals leer en xenon verlichting.

Op zoek naar de ideale occasion

Het lijkt op het eerste gezicht dan ook een goed idee om zelf een auto uit Duitsland te importeren. Het leuke werk is om op Duitse occasionsites te zoeken naar je ideale occasion, maar wanneer je deze hebt gevonden is de vraag: hoe krijg je de auto naar Nederland? Er zitten namelijk meer haken en ogen aan wanneer je zelf een auto wilt importeren dan je op het eerste gezicht zou denken. Sowieso is er een afspraak nodig met het desbetreffende autobedrijf in Duitsland. Wanneer u de taal niet machtig bent wordt dit al lastig, alhoewel sommige handelaren zich wellicht in het Engels kunnen redden. Stap twee is om de auto zelf grondig te inspecteren. Zijn alle boekjes aanwezig? Is het onderhoud volgens schema uitgevoerd? Daarna maakt u een testrit en wanneer u tevreden bent beginnen de onderhandelingen.

De belangrijke checks

 1. Buitenkant
  Bekijk de flanken en de motorkap van de auto in het juiste licht.
  Check of alle naden van alle panelen (deuren, motorkap, achterklep) gelijkmatig zijn.
  Check de motorkap, koplampen en voorruit op steenslag.
  Controleer het plaatwerk op roest.
 2. Techniek
  Bekijk de motorruimte van de tweedehands auto eens goed. Is deze schoon? Zijn er sporen van olielekkage?
 3. Binnenkant
  Is de bekleding schoon en onbeschadigd?
  Controleer of alle opties werken (airco, elektrische ramen, stoelverwarming, enz.)

De auto naar NL rijden

Wanneer de koop is gesloten bent u er nog niet, want u moet de auto zelf nog naar Nederland importeren. Hiervoor kan een aanhanger worden gebruikt, maar de leukste manier is natuurlijk om zelf de auto te rijden. Zo kunt u deze meteen goed uitproberen, maar het nadeel is dat je niet zomaar met een Duitse auto Nederland mag rijden. Zo moet de auto gekeurd zijn en heeft u een WA-verzekering nodig. Ook moet de wagen zijn voorzien van de juiste kentekenplaten om deze uit te mogen voeren. Deze platen kunt u aanvragen en ter plekke laten maken bij elk keuringsstation in Duitsland. Wanneer de auto in Nederland is aangekomen moet u direct naar een RDW keuringsstation, een kenteken aanvragen, de BPM berekenen en een verzekering. Kortom, om zelf een auto te importeren kan best lastig zijn als je er geen ervaring mee hebt.

Om er zeker van te zijn dat alles goed wordt geregeld kunt u ervoor kiezen om het niet zelf te doen maar om uw auto te laten invoeren door de specialisten van Auto Importadvies.