Nieuwe auto importeren

Nieuwe auto importeren uit Duitsland.

Binnen Europa worden veel auto’s verhandeld. Oudere auto’s gaan richting het zuiden en oosten van Europa. Nieuwe auto’s komen uit Denemarken, Tsjechië of Portugal. Noorwegen wil graag elektrische auto’s en jonge occasions worden vaak geïmporteerd in Duitsland en Nederland.

Deze nieuwe auto’s zijn daarom vaak goedkoper in het buitenland en vooral in Duitsland. Dit heeft simpelweg te maken met grote autobedrijven en hun grotere inkoopkracht. Ook staat er misschien wel een moeilijk te verkopen Ford Mondeo in een showroom in Milaan die u net wilt kopen. Dat kan erg interessant zijn. Maar bij nieuwe auto’s krijgt u te maken met BTW en de verschillen tussen de belastingtarieven en de daarbij behorende regels:

 

BTW bij import van een nieuwe auto. Belangrijke regels:

 

Een auto die minder dan 6000km heeft gereden of jonger is dan 6 maanden valt in geheel Europa onder ‘nieuw’. Waarom is dit zo? Anders zou iedereen nieuwe auto’s gaan kopen in landen waar de BTW het laagst is. Daarom zijn daarover afspraken gemaakt binnen Europa.

Voorbeeld 1: U koopt een Porsche 991 van 2015 van een particulier met 2.253 km. Volgens de belastingdienst dus nieuw en u moet 21% BTW betalen over de prijs. Ook al is het een marge auto!

Voorbeeld 2: U wilt privé een Landrover Discovery Sport kopen van 3 maanden oud met 6.100 km. Volgens de belastingdienst dus nieuw. U moet zorgen dat u de auto zonder BTW kan aanschaffen. Zoals gemeld bij ons onderdeel Auto Zakelijk zijn Duitse autobedrijven hier niet happig op. Zij zullen u de BTW als onderpand laten betalen totdat u de auto in Nederland heeft aangemeld. U betaalt dus eerst 19% BTW en daarna nog eens 21%. Als u dan kan aantonen dat de auto is aangemeld in Nederland op uw naam storten ze de 19% BTW terug.

Dus een nieuwe auto kopen in Duitsland (jonger dan 6 maanden óf minder dan 6.000 km gereden) kunt u prima zelf doen, maar houdt dan wel rekening met de uitleg hierboven. Bij twijfel kunt u ons altijd bellen +31 (0)53-7118877.